„Am luat o bucată de burete. Am ars-o în instalații speciale și am analizt gazul rezultat în urma arderii. Ne-am șocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanțe toxice, puternice la un loc. Se știe că orice arde consumă oxigen. Din gazul analizat am putut constata că ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leagă de hemoglobina din sânge și formează carboxihemoglobina, care omoară fără să simți. Este cazul celor care mor din cauza improvizațiilor la instalațiile de gaz, spre exemplu. Apoi, acidul cinahidric care prin descompunere formează cianurile. Nu cred că mai este cazul să spunem că aceste cinauri sunt ortăvuri foarte puternice. Monoxidul și dioxidul de azot sunt alți produși foarte toxici – îi putem vedea ieșind pe coșurile combinatelor chimice, este gazul de culoare roșiatică”, a explicat Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.
De asemenea, în gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau acid clorhidric și doi solvenți foarte toxici – toluen și xilen -, substanțe infamabile, cu care este posibil să fi fost spălat buretele cu care erau căptușiți stâlpii și tavanul din local.
„Despre cei doi solvenți putem spune că fie a fost spălat cu ei buretele, fie că este rezultatul în urma arderii. Este un amestec foarte toxic în sine, de aceea au murit foarte mulți . Au fost unele persoane care au ieșit afară din club, se simțeau bine, au intrat în club să ajute alți oamni, dar nu s-au mai întors. Pentru că s-au intoxicat cu monoxid de carbon, care, așa cum am spus, blochează hemoglobina și mori fără simptome, pe loc”, a mai spus profesorul universitar Ecaterina Andronescu.
Așadar, cei din club au suferit, pe lângă efectul temperaturii ridicate, și pe cel al agresiunii chimice extreme. Mai mult, înainte să ardă, buretele s-a topit, iar picături fierbinți de substanțe toxice au căzut pe pielea tinerilor.
Aerul din clubul Colectiv conținea o combinație de otrăvuri greu de imaginat care a cauzat intoxicație și arsuri cum medici cu o îndelungată experiență nu au mai văzut, au spus, luni seară, și medicii Ioan Lascăr și Dan Enescu.
În urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din București, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.